vineri, 24 aprilie 2020

Henry Matisse, mare pictor al secolului XX.

Sugestie: elevii vor căuta pe Internet și alte date și informații despre pictorul Matisse și le vor aduna în foldere tematice.

Henri Matisse (1869 -1954)


 Pictor francez, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai artei secolului al XX-lea și totodată unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne. Moștenitor al impresionismului și neoimpresionismului, Matisse dă impuls mișcării fauviste (stilul Fauve), dar este în același timp un pictor universal, ce cultivă arta africană, cât și creația artiștilor renascentiști sau operele contemporanilor săi.

Matisse este renumit atât pentru utilizarea culorii, cât și pentru desenul său fluid și original. A fost desenatortipograf și sculptor , dar este cunoscut în primul rând ca pictor. Matisse este considerat în mod obișnuit, alături de Pablo Picasso, ca unul dintre artiștii care au contribuit cel mai bine la definirea evoluțiilor revoluționare în artele vizuale de-a lungul primelor decenii ale secolului al XX-lea, responsabil pentru evoluții semnificative în pictură și sculptură. 

Colorismul intens al lucrărilor pe care le-a pictat între 1900 și 1905 i-au adus notorietate ca unul dintre Fauves (fiare sălbatice). Multe dintre cele mai bune lucrări ale sale au fost create în deceniul I, aproximativ 1906, când a dezvoltat un stil riguros care accentuează formele turtite și modelul decorativ. În 1917, s-a mutat într-o suburbie din Nisa, iar stilul mai relaxat al operei sale din anii 1920 i-a adus aprecierea criticii ca susținător al tradiției clasice din pictura franceză.  După 1930, a adoptat o simplificare mai îndrăzneață a formei. Când starea de sănătate din ultimii ani l-a împiedicat să picteze, a creat o serie importantă de lucrări în colajul de hârtie tăiată.

Stăpânirea limbajului expresiv al culorilor și desenului, expusă într-un mare număr de lucrări care se întinde pe o jumătate de secol, i-a adus recunoașterea ca o figură de frunte în arta modernă


Peisaje de Henri Matisse



















































































































































































Naturi statice, interioare, portrete, compozițiicu personaje de Henri Matisse














































































































































































































 Seria Bluzelor românești


Desene de Matisse



























Colaje de Matisse













































0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire