vineri, 1 mai 2020

Pablo Picasso

Mari pictori ai artei moderne din  secolului XX.

Pablo Picasso (1881-1973)


Pablo picasso 1.jpg

Artist plastic spaniol, o mare personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeștri ai picturii, ce a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ, dominant încă din Renaștere și a declanșat arta modernă. Așa cum tablourile cubiste au descompus realitatea, și opera lui Picasso este o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea și totodată viața particulară a artistului. Pânzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifică frumusețea și eroismul femeilor iubite. Optzeci de ani de activitate artistică - pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică reflectă multilateralitatea creației lui Picasso care trăiește pentru artă și prin artă. Picasso împreună cu alți artiști a inventat Cubismul, o revoluție radicală în istoria artei. Picasso și-a transformat viața în legendă. După anii petrecuți printre boemii de la Paris, a devenit - grație geniului și spiritului său inovator, dar totodată și prieteniilor celebre și aventurilor sale amoroase - cel mai renumit pictor al secolului al XX-lea.




Pablo Picasso a realizat o mare și bogată operă, cele mai multe lucrări având ca subiecte variate portrete și naturi statice dar și diferite compoziții tematice. A creat nenumărate picturi de diferite dimensiuni, desene în tehnici diferite, serii de gravuri dar și sculpturi și obiecte de ceramică.


Sugestie pentru aprofundarea temei:

Elevii vor căuta pe Internet ,cu ajutorul Google, date și informații despre artist și exemplele date precum și alte exemple pe care le vor aduna în foldere tematice ce vor fi prezentate la oră.

Picturi din „Perioada albastră”




 















Picturi din „Perioada roz”


















 

 






Creații din „Perioada cubistă„

Cubismul analitic și cubismul sintetic

























































































































 






















 






 





























 


















































Picass după Manet

Picasso după Velasquez

Picasso după Ingres

Perioada târzie





















Subiecte de admitere la Facultatea de arhitectură














0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire