sâmbătă, 28 martie 2020

Paul Gauguin


 Mari pictori post impresioniști

Acești mari pictori ai artei universale au creat o operă ce aparține în prezent patrimoniului umanității, în ciuda neajunsurilor materiale, a criticilor de tot felul, a urii, invidiei sau nepăsării celor din jur, au devenit  idolii generațiilor următoare. 

Paul Gauguin (1848-1903)


 Pictor postimpresionist francez. Aventurier și geniu, Paul Gauguin a știut să prevadă viitorul, pregătind calea picturii moderne, influențându-i pe fauviști pe artiștii din gruparea Nabis. Între mizerie și epuizare, călătorii și disperare, a ajuns să creeze opere extraordinare, în care redă cu intensitate viziunea sa senzuală asupra vieții.








A pictat o primă perioadă în Bretania tablouri cu pete  plate de culoari vii, delimitate de contururi grafice, stil denumit cloisonism, preluând sugestii tehnice din artă primitivă, vitraliile gotice sau stampele japoneze. A asimilat lecțiile impresioniștilor, post-impresioniștilor și neo -impresioniștilor dar simte nevoia de a-și forma un stil propriu, de a evada către o lume primitivă, simplă și imaginară a unui paradis pierdut.























S-a stabilit apoi în insulele Pacificului(Tahiti, Dominique) unde a căutat nu exotismul și pitorescul ci inocența oamenilor și locurilor neafectate de civilizație realizând ample compoziții monumentale și decorative în armonii de tonuri pure pline de simboluri și alegorii.






































































0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire