marți, 12 mai 2020

Tendințele arhitecturii contemporane (2)


Tendințe în arhitectura contemporană        

Într-o epocă a extraordinarului și incredibilului, arhitecții și constructorii împreună cu alți specialiști au creat uluitoare, extraordinare și nemaivăzute clădiri din istoria umanității. Iată câteva exemple celebre și emblematice pentru arhitectura primelor 2 decenii ale secolului XXI:

Markthal, Rotterdam, „3 în 1”


Markthal este o clădire rezidențială și de birouri cu o sală de piață dedesubt în Rotterdam. 2014, Olanda


Piața


Penthouse



Birouri


Terase

Pictura murală 


Opera House din Guangzhou, China, 2010


Două pietre de râu ca inspirație . Arhitect: Zaha Hadid

.


















Great Court, British Museum, Londra, 2000


Renovare și creativitate. Arhitect: Lord Foster









The Pinnacle @ Duxton, Singapore, 156 m, 2009







British Airways, i360, Bringhton, Anglia, 2016














Arh. Zaha Hadid, Afragola Station, Napoli, Italia, 2009















Halley 6, Antarctica

O avanpremieră a viitoarelor locuințe de pe Marte


Halley Research Station (Halley VI) este o unitate de cercetare din Antarctica pe raftul de gheață Brunt, operat de British Antarctic Survey. Baza a fost înființată în 1956 pentru a studia atmosfera Pământului. Măsurătorile de la Halley au dus la descoperirea găurii de ozon în 1985. Au fost cinci baze anterioare la Halley 6 inaugurată în 2013, după 5 ani de lucru. Înainte au fost încercate diverse metode de construcție, de la colibe din lemn neprotejate până la clădiri în tuneluri de oțel. Structurile modulare din fibră de sticlă actuale au fost proiectată să rămână pe suprafața zăpezii și să reziste la mediul extrem. 


Elemente de proiectareUn accent deosebit al noii arhitecturi a fost dorința de a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor de știință și ale personalului de pe stație. Soluțiile au inclus a crea o paletă specială de culori folosite pentru a compensa cele peste 100 de zile de întuneric în fiecare an, utilizarea furnirilor speciale din lemn pentru aspect natural și ecologic, precum și proiectarea iluminatului și planificarea spațiului pentru a aborda nevoile de interacțiune socială și problemele de viață și de muncă izolate. O altă prioritate a construcției structurii a fost de a avea cel mai mic impact asupra mediului asupra gheții.






 












Roata Falkirk, modernizarea tecutului

,,, de la apeductele romane și navigația pe canale la turismul modern



Falkirk Wheel este un ascensor cu barca rotativă în centrul Scoției, conectând Canalul Forth și Clyde cu Canalul Union . Ascensorul poartă numele de Falkirk, orașul în care se află și reconectează cele două canale pentru prima dată din anii ’30. S-a deschis în 2002 ca parte a proiectului Link Millennium .



Falkirk Wheel este singurul telescaun rotativ de acest fel din lume și unul dintre cele două telescaune care funcționează în Regatul Unit









Auditorio de Tenerife, arhitect Santiago Calatrava


Considerată una dintre cele mai frumoase și originale clădiri ale arhitecturii moderne, Auditorio de Tenerife "Adán Adán", situat în capitala Insulelor Canare, Santa Cruz de Tenerife, este o construcție polivalentă, opera arhitectului spaniol Santiago Calatrava Valls. Construcția a început în 1997 și s-a încheiat în 2003. 














Auditorio de Tenerife "Adán Adán", situat în capitala Insulelor Canare, Santa Cruz de Tenerife, este o construcție polivalentă, opera arhitectului spaniol Santiago Calatrava Valls. Construcția a început în 1997 și s-a încheiat în 2003. 










0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire