joi, 26 noiembrie 2020

Clasa : X A, C, Goticul modern și contemporan

Goticul modern, sec. XIX, XX

Stilul Victorian

Stilul victorian este un stil arhitectonic care a apărut în Europa de Vest și coloniile engleze din America, Australia, Asia și Africa, care datează din timpul epocii victoriene, ea se poate considera că aproape coincide cu timpul domniei reginei Victoria I a Angliei (1837 - 1901).

Stilul Victorian a apărut odată cu producția de masă, bazându-se pe imitație, care viza, între altele, realizarea obiectelor de design interior din materiale cât mai ieftine, accesibile publicului larg. Stilul victorian este un stil eclectic, bazat în principal pe stilurile istorice gotic și baroc.

Stilul Victorian în arhitectura

Epoca reginei Victoria se caracterizează printr-o arhitectură eclectică care încearcă să reunească detaliile diferitelor stiluri și caracteristici naționale. În acest moment, stilul italian câștigă popularitate, mai ales că a fost bine manifestat în arhitectura rezidențială, în casele de țară din SUA. Principalele sale caracteristici sunt acoperisul scund, larg, coloane, arcade, gable romane, precum și un decor bogat al fațadelor. Acest stil a fost ideal pentru decorarea cabanelor care au construit o clasă de mijloc în provincie și suburbiile Londrei.

Parlamentul Britanic


Case particulare în stil Victorian







Clădiri în stil Victorian

Castelul Baltimore

Primăria din Manchester

Exemple de desene cu case de locuit în stil Victorian







Designul de interior în stil Victorian

Designul interior victorian își are rădăcinile în Revoluția Industrială care a avut un impact dramatic asupra designului de la vremea respectivă, crescând prosperitatea clasei de mijloc și permițându-le să îmbunătățească și să-și modernizeze locuințele. Mulți au ales să folosească modelele arhitecturale și de mobilier care erau disponibile, până la acel moment, doar aristocrației și clasei superioare. În aceste case, proprietarii înghesuiau într-o cameră cât mai multe piese de mobilier, țesături și accesorii, din încercare de a prezenta interese culturale noi, ideea de prosperitate și statut. Atunci exista convingerea că goliciunea unei camere este semn clar de prost gust și sărăcie. Astăzi acest concept este complet inversat, pentru că noi am început să punem preț pe simplitatea unui decor și avem grijă să nu-l încărcăm prea mult cu elemente decorative care să ne obosească psihic.

Stilul victorian nu este unul reținut și este departe de a fi considerat simplu; el reprezintă esența excesului și a bogăției.

Interioare moderne în stil Victorian. Deși, în zilele noastre, nu mai poate nimeni rămâne fidel stilului victorian pentru că ne-am schimbat mult percepția asupra lucrurilor, putem împrumuta elemente de decor specifice care reflectă prosperitatea și bunul gust.


Caracteristicile esențiale în stilul victorian sunt:

  • Culori: acestea sunt în tonuri calde și includ nuanțe pastelate pe fond de gri sau crem. Cele mai întâlnite culori sunt: mahonul închis, negrul, nuanțele de albastru, vișiniul, galbenul muștar, ruginiul, verdele (măsliniu și cel de salvie) și nuanțele “prăfuite” cum ar fi “cenușa de trandafiri”.
  • Țesături: o mare varietate de țesături de epocă și ornamente bogate cu imprimeu floral. Catifeaua este nelipsită împreună cu dantela și mătasea.
  • Modele: modelele complexe acopereau fiecare suprafață a unei case victoriene autentice. De la mai multe imagini de fundal pentru țesături de lux și covoare cu model oriental, amenajările interioare victoriene integrau cu generozitate elemente geometrice, florale și de faună.
  • Mobilier: mobila este tipic luxuriantă. Excesul este fi de multe ori considerat sinonim cu designul interior victorian. Mobila și accesoriile sunt elaborate și variază de la delicat la masiv. Decorațiunile sunt extravagante: dantelă cu modele complexe, vitralii, flori, busturi, suveniruri, tablouri sau poze înrămate, țesături bogate și stratificate, precum și accesorii din belșug.


Stilul Victorian in designul vestimentar, de obiect și grafic

Gloria stilului de îmbrăcăminte victoriană a venit într-o perioadă de creștere a bunăstării locuitorilor din Anglia. Realizând nevoile oamenilor necesari, oamenii au fost atrași la frumos, inclusiv în haine. Strămoșul stilului, apoi Regina Victoria, a preferat hainele concise, dar foarte feminine și de lux. Gusturile ei au constituit canoanele de bază ale stilului, denumite mai târziu victoriene.
Regina Victoria

Moda stil Victorian din epocă și în prezent


















Goticul contemporan: subcultura Goth


Goth este o subcultură contemporană regăsită în multe țări. Ea a apărut în Marea Britanie, la începutul anilor 80, în sfera gothic rock, un derivat al genului post-punk. Subcultura goth a supraviețuit mult mai multă vreme, decât alte subculturi din acea eră și a continuat să se diversifice. Imaginile și înclinațiile culturale indică influențe din literatura gotică a secolului al nouăsprezecelea, filme horror și, la un nivel mai redus, din subcultura BDSM.

Subcultura Goth asociază gusturi în materie de muzicăestetică și modă, indiferent dacă membrii care împărtășesc aceste gusturi sunt într-adevăr membri ai subculturii goth. Muzica "gotică" este alcătuită dintr-o serie de stiluri diferite. Ceea ce au toate aceste stiluri în comun sunt linia melodică și viziunea lugubră și mistică.

Stilurile vestimentare în cadrul subculturii variază, elementele notabile fiind influențele stilurilor deathrock și punk, aspectului androgin, vestimentațiilor medievalerenascentiste și victoriene, sau orice combinație a celor menționate, împreună cu veșminte și machiaj de culoare neagră și coafuri simple, sau complexe, un model (ideal) fiind părul brunet.

Moda Goth este stereotipizată ca fiind o un stil vestimentar întunecat, uneori morbid, și eroticizat. Moda tipică include păr vopsit brunet, dermatograf negru, manichiură neagră, veșminte istorice negre; unii gotheri au și piercing-uri. Sunt împrumutate elemente ale stilurilor elisabetan, victorian, sau medieval și simboluri religioase (creștine sau păgâne) sau mitologice, cum ar fi cruciankh-uri, etc.

Nivelul la care gotherii respectă acest stil variază în funcție de individ și zonă geografică, cu toate că majoritatea gotherilor poartă ținute cu măcar o parte din aceste elemente.

Creatori de modă, precum Alexander McQueen și John Galliano, au fost descriși ca fiind practicanții unui "Haute Goth".

Ideologie

Estetica și starea de spirit sunt parțial inspirate de romantism și neoromantism. Atracția gotherilor pentru imaginea întunecată, morbidă și misterioasă este în spiritul curentelor literare neo-romantice (sec. XVIII-XIX). Alte elemente centrale ale gotherului sunt atitudinea teatrală și dramatizarea eului, elemente prezente deopotrivă în literatură, cât și în subcultură.

Gotherii, ca membri ai subculturii, nu susțin violența, dar o tolerează. Subcultura nu este bazată pe ură și agresivitate, ci pe recunoaștere și identificare. Ei se plâng de existența răului din societate, pe care mainstream-ul dorește să-l ignore sau să-l uite, de intoleranța maselor față de orice subcultură. Acestea sunt teme ce apar și în muzica Goth.

Gotherii sunt în general apolitici. Spre deosebire de mișcările contraculturilor hippie și punk, ce au fost radicale din punct de vedere social, rebeliunea subculturală a gotherilor nu conține un mesaj politic clar și nu aduc cu sine un activism social, ci este limitată la portretizarea societății contemporane.

În subcultura lor, accentul cade pe creativitate, intelectualizare și respingerea gândirii conservatoare și se poate observa o tendință către cinism. Cu toate acestea, este de reținut că ideologia lor este mai mult bazată pe estetică decât pe etică și politică.

Chiar dacă unii membri prezintă înclinații către anarhie sau liberalism, ei nu le exprimă ca fiind parte din identitatea lor culturală. Astfel, înclinațiile politice, sau religia adoptată sunt elemente ce țin de individ, nu de grup. Cu toate că nu există legături spirituale între membri, multe formații integrează în muzica lor supranaturalul, spiritualitatea și imaginile religioase. Motivele pentru care aceste elemente sunt prezente sunt pentru a exprima afilierea la o religiesatira sau doar ca scop decorativ.

În timp ce apartenența la această subcultură poate împlini individul, este și un lucru riscant pentru tineri, deoarece atenția negativă și prejudecățile publicului larg deformează valorile "vizibile" ale acesteia. Tânărul informat va fi tratat ca o persoană antisocială, exclus de anumite persoane, sau disprețuit, iar tânărului neinformat îi vor fi alimentate tendințele antisociale, pe care acesta le percepe în viziunea exterioară subculturii. Imaginea deformată a culturii goth a fost alimentată în primul rând de imaginea șocantă a gotherilor, iar în al doilea rând de tineri prost informați, fascinați superficial de subcultură, care nu au făcut niciodată parte din subcultură, dar care au adoptat ținuta, lucru ce a generat confuzia societății. Scandalurile legate de crimele din școlile americane au întărit imaginea deformată asupra subculturii.

Confuzii frecvente

Membrii subculturii Goth, sunt confundați cu membrii subculturii Emo. În realitate, majoritatea subculturilor sferei Dark sunt revoltați de subcultura Emo, considerând-o "superficială", "ridicolă" și "defăimătoare".

Termenul de subcultură nu are aspect peiorativ. Subcultura este o cultură specifică unui grup social, și pentru că acest grup este considerat ca fiind un sub-grup al grupului mare, adică a societății, rezultă că subcultura este cultura proprie unui sub-grup al societății. O subcultură este un grup de oameni cu o cultură care îi deosebește față de cultura mai mare, dominantă, denumită și mainstream, de care aparțin.








Arhitectura Neogotică în România, sec. XIX, XX

  Palatul Culturii, Iași


Biserica reformată din Sărmașu

Biserica din Ditrău

Biserica unitariană, Târgu Mureș

Biserica din Ibănești

Biserica Romano catolică Elisabetan, Timișoara



Biserica Sf. Mihail, Cluj Napoca



Castelul Sturdza, Miclăușeni

Clădiri în stil Neogotic din Satu Mare

Muzeul de Artă, Satu Mare

Biserica Evanghelistul Ioan, Satu Mare

Biserica Calvaria, Satu Mare

Castelul din Carei



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire