duminică, 14 februarie 2021

Pictura și ceramica Greciei antice

 Temă: elevii vor desena în culori un vas (sau două, trei) la alegere din Grecia antică și vor scrie pe desen denumirea, secolul, locația și se vor semna cu nume, prenume și clasa.vasul să aibă pictate sforme umane (figuri, siluete) și motive decorative.

Desenul va fi postat pe grupul clasei Messenger până la ora viitoare pentru notare


Pictura grecească s-a păstrat până în zilele noastre doar pe vase care erau fabricate în cantități imense, cu scopul de a păstra vinul și uleiul pentru uz casnic sau pentru export. Scenele de pe vase reprezintă una din sursele principale de informare despre felul de viață grecesc. Acestea au apărut pentru prima dată (aproximativ 600 î.Hr.) în stilul ilustrării negre, prin care obiectele erau pictate cu siluete negre pe fundalul roșu, natural, al vasului. Detaliile interne (de exemplu, ochii pe o față complet neagră) trebuiau să fie scobite până la materialul roșu de bază. Cam din 530 î.Hr., pictorii au început să lucreze în așa numita tehnică a ilustrării în roșu, adică tehnică opusă celei dinainte, colorând în negru fundalul, lăsând personajele în culoarea naturală a vasului și pictând detaliile interne ale acestora. Ambele metode prezentau avantaje, dar niciuna nu se asemăna cu picturile realizate liber, pe fundalul alb al "lekythos", o urnă elegantă, relativ rară, care era cel mai adesea utilizată în scopuri funerare.





Lecție scanată din manual





























Exemple orientative de desene după vase antice grecești










Desenarea pas cu pas a unui vas antic grecesc


Etape de lucru în desenarea unui vas












Elemente ornamentale pictate pe vasele grecești 












Arta Greciei antice pe teritoriul României


Cetatea Histria, Constanța


Histria, cetatea grecească, a fost cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al Românie

Histria a fost întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 î.Hr. (după istoricul Eusebiu din Cezareea) sau 630 î.Hr. (după Skymnos), ca port la Marea Neagră și distrusă prin secolul al VII-lea d.Hr. de invaziile avaro-slave.




Monede bătute în Histria


Tezaurul de la Tomis, Constanța

Zeița Fortuna protectoarea Tomisului și zeul Neptun



Glykon,Șarpele fantastic, Tomis, Constanța



Vestigii arheologice din orașul Tomis, Constanța de azi






Orașul antic Tomis este un sit arheologic aflat pe teritoriul municipiului Constanța

Întreaga peninsulă (după descoperirile din ultimii ani) este ocupată, imediat sub stratul orașului modern, de o multitudine de monumente. Straturile de cultură materială antice se succed de sub caldarâmul modern în ordinea: bizantin, roman, elenistic, grec antic și grec arhaic în care apare și material băștinaș din prima epocă a fierului (Hallstatt). Înălțimea stratificației variază între 1 m și 7 până la 10 m, atingând nivelul actual al mării

Până în prezent, ultimele cercetări au determinat în peninsulă: acropola orașului antic, agora, cartierul atelierelor, necropola elenistică deasupra căreia se află zidul nou al epocii romane și necropolele romane și bizantine, numeroase străzi, canalizări, temple și locuințe; toate la un loc fac să se cunoască orientarea antică a orașului: NE-SV.








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire