duminică, 11 aprilie 2021

Dadaismul


Dadaismul, sau doar Dada, este un curent literar-artistic, apărut în Europa în anul 1916, cu centre timpurii în Zürich, Elveția, la Cabaret Voltaire (circa 1916) și New York City, New York Dada începând cu 1915-1916 după care mișcarea Dada a înflorit la Paris, după prima conflagrație mondială, la începutul anilor 1920.



Apărută ca o reacție a artiștilor față de Primul Război Mondial, generație confruntată pentru prima dată cu ororile unui război care nu dădea semne că s-ar apropia de sfârșit, mișcarea artistică Dada a constat dintr-un grup de artiști plastici, scriitori și teoreticieni, care refuzaseră logica, rațiunea și estetica societății capitaliste a timpului instaurând expresivitatea dată de nonsens, hazard, iraționalitate și protestul fățiș împotriva valorilor burgheziei.



Intelectualii, dezertorii, refugiații politici, toți revoltații împotriva absurdității acestui conflict, se reunesc în mod regulat în jurul scriitorului român Tristan Tzara, organizatorul Cabaretului „Voltaire”, în Zürich, cel mai mare oraș din Elveția, pe atunci stat neutru. Vrând să răspundă absurdului prin absurd, ei își manifestă revolta mai curând prin provocare, decât prin idei estetice.


Manifestul dadaist scris de  Tristan Tzara a fost publicat într-un prim și singur număr al revistei Cabaret Voltaire (Zürich, 1916).

Tristan Tzara (1896Moinești – 1963Paris) este pseudonimul lui Samuel Rosenstock, poet și eseist român evreu, născut în localitatea Moinești din România și stabilit mai târziu în Franța, cofondator al mișcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură.

Lecție scanată din manual






Sugestie: elevii vor folosi Google- Imagini pentru a afla datele și denuumirile lucrărilor exemplificate

Marcel Duchamp (1887- 1968)


a fost un pictor francez (cetățean american din 1955) format în mediul cultural efervescent al Parisului de la începutul secolului al XX-lea, într-o familie cu preocupări artistice. Duchamp lucrează în primii ani pânze de influență impresionistă, pentru ca ulterior să fie asociat dadaismului și suprarealismului.

Duchamp a fost prieten cu Brancuși





























































Hans Jean Arp (1887- 1966)

a fost un artist plastic complex, care a lucrat ca artist grafic, pictor, sculptor și scriitor.



Arp a fost unul din membrii fondatori ai mișcării dadaiste, la Zürich, în 1916, dar ulterior a fost și un artist plastic afiliat suprarealismului. Numeroase opere de artă ale sale sunt expuse la Muzeul de artă modernă și contemporană de la Strasbourg, localitatea sa natală.




























Francis Picabia (-  


a fost un artist plastic, pictor, poet și tipograf francez avangardist.


După ce a experimentat artistic realizând lucrări în maniera impresionismului și pointilismului, a devenit asociat cu mișcarea cubistă, iar ulterior cu dadaismul. Compozițiile sale extrem de abstracte au devenit foarte colorate și pline de contraste.


La un moment dat, Picabia a devenit una din artiștii dadaiști cei mai apreciați din Statele Unite și din Franța. Artistul plastic a fost ulterior asociat cu suprarealismul.








































 































Kurt Scwitters (1887- 1948)

a fost un artist german care s-a născut în Hanovra, Germania

Scwitters a lucrat în mai multe genuri și medii precum dadaismconstructivismsuprarealism, poezie, sunet, pictură, sculptură, design grafictipografie și ceea ce a devenit cunoscut sub numele de arta instalației. Este cel mai faimos pentru colajele sale, numite Merz Pictures. 






































































Raoul Hausmann 

Raoul Hausmann (1886 - 1971) a fost un artist și scriitor austriac. Una dintre figurile cheie în mișcarea Dada din Berlin, colajele sale fotografice experimentale, poezia sonoră și criticile instituționale ar avea o influență profundă asupra Avangardei europene în urma Primului Război Mondial.






















0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire