duminică, 11 aprilie 2021

Futurismul

Mișcarea artistică Futurism


Futurismul este o mișcare a modernismului artistic italian, celebrând noua eră a tehnologiei moderne. Inițiatorul mișcării este poetul Filippo Tomasso Marinetti care, în 1909 publică Manifestul futurist. Revolta futuristă împotriva tuturor tradțiilor culturale merge mână în mână cu glorificarea "frumuseții vitezei", cultul mașinilor și al societății contemporane. Metropolele europene, care se dezvoltă într-un ritm alert la începutul secolului al XX-lea, pulsând de vuietul asurzitor al traficului rutier în care primele automobile își croiesc drum prin mulțimea de pietoni, bicicliști și trăsuri, expresie a dorinței de mobilitate a omului - iată cadrul în care a luat naștere futurismul (din limba italiană: il futuro = viitorul.  
In pictură, futurismul este reprezentat de către Umberto BoccioniGino SeveriniGiacomo BallaCarlo Carrà și Luigi Russolo, care publică pe 8 martie 1910 „Manifestul picturii futuriste”, mai târziu (1915), „Manifestul construirii futuriste a universului”. Futurismul devine, așadar, o mișcare interdisciplinară care intervine în toate sferele creației artistice. Pictura celor cinci artiști italieni futuriști este adaptată timpului în care trăiesc, constituindu-se în avangardă artistică, corespunzând avangardei tehnologice.
Dacă unui observator neinițiat mecanismele, motoarele sau bicicletele i se par lipsite de poezie, pentru futurismul italian, dinamismul, forța, geometria mașinilor, viteza devin teme fundamentale. Creația futuriștilor datorează mult divizionismului („Pointilismului”) și cubismului, și a influențat, direct sau indirect, curentele artistice ale secolului al XX-lea, începând de la "cubofuturism" în Rusia (1910), până la reprezentanții artei "cinetice" în anii șaizeci.

Sugestie: elevii vor afla denumirile lucrărilor exemplificate, precum și alte date de pe Internet cu ajutorul Google - Imagini

Giacomo Balla (1874 - 1958)
































Umberto Boccini (1882 - 1916)








































Luigi Russolo 91885 - 1947)






















Gino Severini (1883- 1966)















































Carlo Carra (1881 - 1966)































Antonio Sant' Elia (1888 –  1916) arhitect futurist


Antonio Sant' Elia a fost un arhitect italian și un membru-cheie al mișcării futuriste în arhitectură. El nu  finalizat aproape nicio lucrare de arhitectură  și este amintit în primul rând pentru schițele sale îndrăznețe și influența asupra arhitecturii moderne.






























Lecție scanată din manual






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire