marți, 12 mai 2020

Naturi statice de Paul Cezanne


Lecția Cezanne

Naturi statice de Paul Cezanne


Natura statică ca gen pictural a atins momente de vârf în pictura olandeză din sec.XVII sau în opera lui Chardin dar Paul Cezanne a deschis drumul modernității cu viziunea și tehnica sa picturală la sfârșitul secolului XIX. Cezanne este socotit părintele artei moderne și arta sa trebuie cunoscută și apreciată mai ales de tinerii creatori.


Natura statică este un gen pe care Cezanne l-a abordat constant în toată creația sa pe lângă multele peisaje și compoziții cu personaje 


Cezanne este atras de arta din muzee (de unde a învațat) dar și de natura ce îl inspiră, căutând mereu esența formelor sub jocul aparențelor. A afirmat și a demonstrat în lucrările sale că elementele din natură se reduc la forme geometrice (con, cilindru, sferă) afirmație ce va fi folosită  mai târziu de pictorii cubiști.


   









 Prin stilul său a revoluționat modul de redare a obiectelor la care le reduce însușirile naturale substituindu-le acestora calități pur plastice. Spațiul plastic specific operei de artă se diferențiează astfel de spațiul real, fizic. S-a spus că până la Cezanne merele din tablouri se puteau mânca, după Cezanne, nu! A declarat că va cuceri Parisul cu merele sale pictate. și a cucerit de fapt arta universală.




 Cezanne nu modelează culoarea ci o modulează în vibrante pensulații de la împăstări pâna la tușe ușoare în care proprietățile spațiale ale culoriiîi (prin contrastul rece-cald) îi dau posibilitatea să sugereze adâncimea dar și volumele, texturile, umbrele și luminile.





















































































Mari pictori moderni din secolul XX influențați de Paul Cezanne

 Pablo Picasso, stilul cubist























 Henry Matisse, stilul fauvist






















Samuel Peploe (1871-1935) pictor colorist scoțian






























0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire