luni, 28 septembrie 2020

Pictura și sculptura barocă italiană

 Stilul Baroc

Caravaggio, Bacchus

Barocul e un stil în arhitectură, muzică, dans, pictură, sculptură și alte arte care au înflorit în Europa de la începutul secolului al XVII-lea până în anii 1740 chiar până în prima decadă a anilor 1800.

A succedat arta renașterii apoi manierismul și precedat rococoul și neoclasicismul secolelor XVIII și XIX. A fost susținut de Biserica Catolică, ca un mijloc de a combate simplitatea și austeritatea arhitecturii, artei și muzicii protestante. Stilul baroc folosea contrastul, mișcarea, detaliile exuberante, culoarea profundă, măreția și surpriza ca să atingă un sentiment de uimire. Stilul a apărut la începutul secolului al XVII-lea, în Roma, apoi răspândindu-se rapid în Franța, Italia de nord, Spania și Portugalia, iar mai târziu în Austria, sudul Germaniei și Rusia până în anii 1730 când a evoluat într-un stil și mai flamboaiant, numit rocaille sau rococo, care a apărut în Franța și Europa Centrală până la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Pictura și sculptura barocă în Italia, secolul XVII

Artiști importanți: Bernini și Caravaggio

Gian Lorenzo Bernini ( 15981680) a fost printre cei mai mari artiști ai barocului, cunoscut mai ales ca sculptor, deși a avut lucrări semnificative și în domeniul arhitecturii, picturii și poeziei.

Bernini, David

Bernini, David, detaliu



Bernini, Extazul Sf. Tereza

Bernini, Extazul Sf. Tereza, detaliu

Bernini, Apollo și Daphne




Michelangelo Merisi da Caravaggio (15711610) numit după orașul său natal Caravaggio, lângă Milano, a fost un pictor italian considerat precursor al stilului baroc, indiscutabil unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Caravaggio respinge ierarhia genurilor și canonul frumuseții în pictură, conceput de umaniștii care au idealizat corpul omenesc. Pentru sublinierea realismului brutal al tablourilor sale, artistul folosește un dramatic contrast de clarobscur. Scenele biblice le înfățișează ca imagini de viață cotidiană, dând astfel tablourilor religioase o dimensiune umană deosebită. Biografii s-au apucat curând după moartea artistului, încă din secolul al XVII-lea, să scrie cărți despre viața lui Caravaggio. Realitatea se amestecă în aceste scrieri cu fantezia, dar ele povestesc întotdeauna despre aventuri, scandaluri și despre destinul schimbător al artistului.

Caravaggio, Coborârea în mormânt



Schiță de compoziție


Caravaggio, David cu capul lui Goliat

Caravaggio, David cu capul lui Goliat, detaliu

Desen detaliu pictură


Caravaggio, Capul Meduzei
Detalii

Caravaggio, detalii portrete



Caravaggio, Coș cu fructe

Caravaggio, Convertirea Sf. Pavel

Iudith și Holofernes



Cina la Emmaus

Temă pentru evaluare:  elevii vor desena o schiță de compoziție sau un detaliu din exemplele reprezentative ale  stilului Baroc italian în pictură sau sculptură pe o pagină A4 în tehnici grafice iar pe verso vor scrie câteva date importante (denumire, locație, datare, tehnici și aspecte artistice, ș.a.) în blocul de schițe ce va fi prezentat pentru evaluare la oră. Temele efectuate se vor prezenta in clasă sau se vor trimite pe Email, Messenger, WhatsApp sau pe Blog

Exemplificări: 

Schiță după Capul Meduzei




Schiță de compoziție după tabloul Jucătorii de Caravaggio


Portretul Judithei, detaliu


Desen după pictură

Cântăreț la lăută

Desen după tablou

Pictura și sculptura barocă în spațiul arhitectural



Tablouri de Caravaggio în spațiul arhitectural











0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire