miercuri, 9 decembrie 2020

Clasa: IX A, C Cariatida, Atlantul și Pilastrul

TEMA 1: elevii vor schița câte un exemplu de cariatidă, atlant sau pilastru și vor posta tema efectuată pe grupul clasei Messenger pentru evaluare.

TEMA 2: elevii vor pune imaginile din lecție pe Google- Imagini și vor afla date despre exemple (denumire, autor, an, locație, tehnica, etc.) 

Templul Erechtheion, Acropole, Atena, Grecia

CARIATIDA, ATLANTUL, PILASTRUL

 Diferite tipuri de coloane și capiteluri cu rol de susținere sau ornamental

Aceste coloane specifice au fost realizate în Grecia antică și au fost folosite în arhitectură  de-a lungul timpului (in Roma antică, Renaștere, stilul Baroc, Clasicism și Neoclasicism ș.a.) până in prezent.

CARIATIDA și ATLANTUL

Cariatida este o statuie ce reprezintă o femeie în picioare, care susține, ca o coloană, cornișa unui acoperiș, o intrare etc și poartă pe cap un capitel doric, ionic sau corintic. Femeia este drapată după moda antică sau semi nudă, care susține cornișa unui acoperiș sau o intrare îndeplinind într-un edificiu rolul unei coloane, unui stâlp sau pilastru. 

Denumirea de cariatide vine din limba greacă însemnând “fecioare din Caria”, un oraș antic din Peloponez, în care se găsea un faimos templu dedicat zeiței Artemis.                                                    

În arhitectură, cariatida are rol de susținere pentru antablamentul unui edificiu sau al unui balcon, înlocuind coloana printr-o statuie reprezentând o femeie care stă în picioare și nu face nici un efort pentru susținere. Poate fi așezată pe un soclu și este legată uneori printr-un capitel de elementul pe care-l susține. Statuile, cu același rol portant ca și cariatidele, care reprezintă bărbați se numesc Atlanți.

Atlant este - după Atlas, unul dintre titanii din mitologia greacă - o statuie de piatră masculină, nudă sau semi nudă, reprezentând un bărbat într-o atitudine de efort, care susține pe umeri, pe spate sau pe cap antablamentul unei clădiri, un balcon, un bovindou, un monument etc., și care înlocuiește o coloană, un stâlp sau pilastru, ca element portant.

În sculptura greacă, denumirea de Atlant provine de la numele titanului Atlas, figurat susținând globul pământesc Echivalentul latin al termenului atlant, provenit din limba greacă, este Telamon, numele unuia din argonauți.

Denumirea de telamon apare pentru prima dată în limba latină la Vitruviu, în De Arhitectura, pentru a denumi motivul sculptural reprezentând varianta masculină a cariatidei. Un telamon poate fi figurat fie cu brațele ridicate, fie sprijinite pe șolduri, într-un gest indicând un efort de susținere, având rol funcțional sau pur decorativ În realitate, legătura dintre Telamon și Atlas nu este foarte clară. Potrivit anticilor, cele două nume aveau în comun rădăcina ti-, care înseamna „a purta, a susține". Telamoni celebri se aflau la Agrigent, în tepidariumul termelor din Forul pompeian și în alte monumente, unde aveau uneori mai mult rol decorativ decât structural

Preluat de romani de la greci, atlantul a fost utilizat, mai târziu, în Europa în decorația arhitecturală Neoclasică .

Exemple

Indicație: elevii vor căuta folosind imaginile exemplificate pe Google- imagini pentru a afla denumirea și alte date despre imagine




































Cariatide moderne


Cariatide, desene de pictorul și sculptorul Amedeo Modigliani



Cariatide de Amedeo Modigliane, sec. XX

Cariatide moderne de sculptorul român Constantin Baraschi


PILASTRUL

În arhitectura clasică, un pilastru (plural pilaștri) este un element arhitectural folosit ca să dea aspectul de coloană pe o întindere a unui perete, având doar o funcție ornamentală în exteriorul și interiorul clădirii. E compus dintr-o suprafață plană ridicată de pe suprafața peretelui principal, tratată de obicei ca și cum ar fi o coloană, cu un capitel în partea de sus, soclul (baza) în partea de jos și diferitele alte elemente ale coloanei. Spre deosebire de un pilastru, o coloană angajată sau un contrafort pot să susțină structura unui perete și a unui acoperiș deasupra.

































Temă: elevii vor schița câte un exemplu de cariatidă, atlant sau pilastru și vor posta tema efectuată pe grupul clasei Messenger

 Exemple din Satu Mare

elevii vor căuta folosind imaginile exemplificate pe Google- imagini pentru a afla denumirea și alte date despre imagini