luni, 15 februarie 2021

Colajul în artele plastice și arhitectură

 

Colaj de Pablo Picasso

   Colajul

Scurt istoric


Colajul este un procedeu, o tehnică artistică, grafică și picturală sau fotografică, digitală ce folosește decupaje de materiale diverse precum hârtia, fotografii, bucăți de pânză sau alte obiecte, ataşate pe un suport de bazǎ într-o compoziție originală. Termenul derivă din franţuzescul coller ce înseamnǎ a lipi şi a fost inventat de Georges Braque şi Pablo Picasso la începutul secolului XIX când colajul a devenit o parte distinctivǎ a artei moderne.
Istoria lui dateazǎ din 1910 când colajul începe sǎ fie folosit de pictorii cubişti, mai întâi, şi apoi de dadaişti şi suprarealişti. Ȋn mişcarea Dada, mulţi artişti germani au folosit şi fotomontajul, colajul fǎcut cu ajutorul fotografiilor sau a unor pǎrţi dintr-o serie de fotografii cu scopul transmiterii unui mesaj, atât artistic, cât şi politic.
Deşi primit cu oarecare reţineri la începuturi, colajul şi-a cucerit repede un loc respectabil în artă, lucrările de acest gen fiind expuse în mari muzee, precum Tate Gallery din Londra, Museum of Modern Art (MOMA) din New York sau muzeele de artă modernă din Paris, din Roma, din Berlin, etc. În România începutului de secol XX  colajul a fost folosit de pictorii avangardişti precum Victor Brauner, Marcel Iancu ș.a.
Din colaj s-au desprins mai tîrziu mai multe subdiviziuni precum decupajul sau fotomontajul. Colajul a fost folosit ca metodă și în muzică, în arhitectură, sau în literatură. După Cubism colajul a fost adaptat și în curentul suprarealism, care i-a extins foarte mult utilizarea, dar şi în alte curente artistice precum Dada, Pop Art, Noul Realism, Abstractionism. Colajul oferă o nouă perspectivă în pictură, cu componente neomogene şi forme care îmbogăţesc suprafaţa plană a lucrării. Astfel este exprimată relaţia dintre pictură şi sculptură și rezultă adesea o creaţie reliefată, chiar tridimensionată. 
În afara colajului realizat cu elemente din hîrtie, mai tîrziu a luat naştere şi colajul realizat din elemente din lemn. Kurt Schwitters este cel care a început să experimenteze în jurul anului 1920 colajul din lemn deși,  folosirea lemnului datează încă din timpul începutului colajului modern pe hîrtie, atunci cînd Georges Braque a lipit pe picturile sale bucăţi de lemn de stejar. Colajul cu elemente din lemn a făcut ca această tehnică să caracterizeze nu doar pictura, ci şi sculptura.

În prezent tehnica colajului este foarte diversă și creativă în care se folosesc fără limită diferite materiale inedite și insolite devenind astfel o tehnica mixtă.

Creații importante din istoria colajului

Colaje de Georges Braques






Colaje de Pablo Picasso





Colaje de Pablo Picasso


Colaje de Henry Matisse












Colaje de Kurt Scwitters







Colaje de Raoul Hausmnn



Juan Gris

Colaj de Metzinger

Colaj de Victor Brauner

Colaj de Marcel Iancu


Colaje de marele arhitect Le Corbusier









Exemple de colaje din arta contemporană



















                Exemple de diferite tehnici  ale colajului:

- Colaje cu diferite hârtii colorate decupate și lipite pe suport într-o compoziție (peisaje, portrete, naturi statice ș.a.) uneori cu intervenții grafice și picturale









- Colajul cu diferite obiecte montate pe suport: bucăți de carton, pânză, lemn , fier  









- Colaje cu bucăți de lemn cu aspect 3D









- Colaje mixte (tehnică mixtă) diferite obiecte compuse cu diferite tehnici picturale sau grafice






- Colajul în arhitectură (montajul, fotomontajul) 













- Colajul în design-ul ambiental












- Colaje în fotografie și arta digitală

Colaje cu diferite materialități





















Exemple de colaje în domeniul artelor plastice












Exemple de colaje din domeniul arhitecturii































Exemple de fotomontaje arhitecturale











Exemple de colaje din domeniul design-ului grafic și ambiental







Exemple de colaje realizate de elevi

Montaje arhitecturale realizate de elevii clasei prof. Eugen Munteanu 









Cursuri de colaje arhitecturale la Liceul de arte Satu Mare
Profesori: Eugen Munteanu, Lucian Sabău Trifu
























Spor la lucru!








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire