luni, 15 februarie 2021

 Peisajul imaginar, fantastic, suprarealist




Temă: elevii vor realiza un desen colorat sau o pictură în culori de apă sau de ulei cu un peisaj din imaginație cu elemente din realitate (copaci, ape, forme de relief, obiecte, personaje ș.a.) dar care să fie reprezentate diferit și neobișnuit ca într-un vis fantastic.    

Elevii vor exersa abilitățile de pictură în culori de apă sau de ulei în compoziții originale și vor crea un peisaj imaginar, suprarealist. Elevii vor crea liber așa cum își imaginează fiecare tema  dar vor folosi elementele și principiile artei imaginare, suprarealiste .

Suprarealismul a fost o mișcare literară și artistică de la începutul secolului al XX-lea care a înflorit în anii 1920 și este încă populară astăzi. Obiectivul era de a elibera artiștii de asocierea obișnuită a ideilor și imaginilor picturale, astfel încât să poată crea conform dictatelor minții și viziunii lor subconștiente.  Artiștii suprarealiști au avut abordări diferite, variind de la extrem de realiste la foarte abstracte. Câteva exemple de pictori renumiți suprarealiști: Salvador Dali, Yves Tanquy, Rene Margritte, Victor Brauner ș.a.                                                                                                     
Sugestii pentru realizarea temeiSe poate picta o lume imaginară, o lume proprie pentru fiecare dintre noi în care să apară fantezia, imaginația, starea de visare într-o viziune personală asupra realității. Tabloul va fi ca o poveste care să înfățișeze realitatea înconjurătoare peste care se suprapune viața interioară a sufletului și spiritului și în care regulile realității pot fi schimbate. În narațiunea compoziției poate fi folosit umorul, misterul, ironia dar și poezia, lirismul în imagini insolite, neconvenționale dar care să fie expresive și picturale. 

Exemple orientative de picturi cu peisaje imaginare, fantastice, suprarealiste
















































































0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire