Clasa XI A, Barocul european
Pictura în stil Baroc din Europa occidentală
Sec. XVII
Mari Pictori
Flandra: Pieter Paul Rubens (1577-1640)
Țările de Jos: Frans Hals (1580-1666), Rembrandt van Rijn (1606-1669), Jan Vermeer din Delft (1632-1675)
Spania: El Greco (1541-1614), Velasquez(1599-1660)
Franța: Georges de la Tour (1593- 1652)
1. Flandra supranumită Italia Nordului în sec XVII este devotată contrareformei catolice. Pictorul universal Rubens este considerat un geniu al Barocului, maestru al culorii și al compozițiilor pline de inventivitate și dinamism. Pictura sa este dominată de roșu, cu tușe ușoare și transparente, în armonii de cald-rece.
Desene de Rubens
2. Olanda, țară protestantă prosperă, respinge patosul religios al catolicismului având o tendință realistă. Frans Hals este pictorul vieții sociale și a expresiei chipului omenesc în portrete de gen spontane (alla prima). Rembrandt, pictor și gravor, maestrul luminii și umbrei, al figurii umane în contrastul clar-obscur redate portrete sau în compoziții istorice, de gen sau religioase. Jan Vermeer din Delft este pictorul poeziei luminii, al vieții în interioare liniștite și calme cu personaje feminine delicate și grațioase
Desene și gravuri de Rembrandt
3. În Spania sec. XVII monahia și biserica catolică aveau un rol important în dezvoltarea artei dar exista și o tendință populară mai aproape de realitate. El Greco este pictorul extazului mistic dar foarte expresiv în compoziții variate pline de culoare. Figurile sale alungite, sub formă de flacără, anunță parcă arta modernă. Velasquez, considerat un mare portretist, era pictorul oficial al curții regale și a pictat mai ales familia regală în compoziții variate.
4. În Franța stilul Baroc avea o extindere mai restrânsă existând o tendință spre clasicism în artă. Pictorul Georges de la Tour pictează scene cu personaje privite de aproape în interioare întunecate luminate doar de o lumânare. Pictura sa este influențată de tenebrosismul lui Caravaggio.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire