luni, 12 octombrie 2020

Clasa XII C, Gaudi

Catedrala La Sagrada Familia, 1882, Barcelona

 Antoni Gaudi 


Antoni Gaudí  (1852 – 1926) a fost un arhitect catalan faimos atât pentru stilul său unic cât și pentru proiectele sale puternic individualizate.

Deși a fost catalogat alături de stilul Art Nouveau (Modernisme în Catalonia), Gaudí a creat un întreg stil original. Stilul său a fost influențat de natură (lipsită de colțuri sau linii drepte), de stilul oriental și stilul neo-gotic.

Antoni Gaudí și-a realizat studiile și operele la Barcelona, în Catalonia.

Ca tânăr arhitect, Gaudi a fost inspirat de Eugène Viollet-le-Duc, ajungând să creeze modele gotice și remarcându-se prin originalitatea și fantezia sa.

El a fost susținut de către Eusebi Güell, un nobil industriaș bogat, pentru care a creat un palat în 1889 - Palatul Güell - clădire care va fi înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO , împreună cu alte opere ale sale: Casa Milà (1907) sau Parcul Güell (1900 - 1914).

În 1883 a început construcția unei catedrale dedicate Sfintei Familii, Sagrada Família, catedrală finanțată din fonduri publice. El a continuat să lucreze la acest proiect până la moartea sa, survenită la 10 iunie 1926, în urma unui accident (fusese lovit de un tramvai). Acest monument mai este și astăzi în lucru, finializarea  sa este preconizată pentru anul 2026.

Din punct de vedere academic, Antoni Gaudí nu era un elev eminent, însă era un excelent desenator și multe din lucrările sale universitare demonstrau deja o creativitate ieșită din comun. Găsea cele mai potrivite soluții la problemele de arhitecutră publicate în cărți și dovedea aceeași iscusință la începutul carierei sale (obligat să muncească pentru a se întreține, dar și pentru a învăța meseria), lucrând ca ucenic la diverși arhitecți. Titlul de arhitect l-a obținut în 1878, în paralel, Gaudí participa la reuniuni catalane cu caracter anticlerical, deși dobândea pe zi ce trecea o mentalitate din ce în ce mai religioasă.



Faimoasa biserică La Sagrada Familia a fost începută în anul 1882 de arhitectul Francesc de Paula del Villar, în stil neo-gotic. La 31 de ani, în anul 1883, Gaudi a preluat proiectul bisericii. El a proiectat 18 turnuri dedicate celor 12 apostoli, celor 4 evangheliști, Fecioarei Maria și lui Iisus Hristos. Biserica va avea 3 fațade în final: de est – a Nativității (intrată în patrimoniul UNESCO), de vest – fațada Iubirii și de sud – fațada Gloriei.

Interiorul Catedralei

Detalii arhitecturale


În realizarea clădirilor sale a folosit ca materiale ceramica, fierul forjat, vitraliul, lemnul. El a creat și noi tehnici de prelucrare a materialelor precum tehnica „trencadis” care folosește bucăți de ceramică neutilizabile. Datorită elementelor religioase introduse în operele sale, a mai fost numit și „Arhitectul lui Dumnezeu”. În contextul neo-goticului, Gaudi s-a inspirat din natură și a transpus elemente precum șopârlele şi valurile mării în opera sa, culorile vii nelipsind în clădirile sale.








Casa Mila


Casa Batllo


Parcul Guel




Balcoane


Coșuri de fum sculpturale


Casa Vicens



Parc Guel

Feronerie Casa Mila




Feronerie Palatul Guel




Scaunul Calvet











Arhitectul austriac Hundertwasser a fost supranumit Gaudi vienez pentru că a fost inspirat de arhitectura catalanului Gaudi, la mijlocul secolului XX

Casa Hundertwasser, Viena 












0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire