Clasa: X A, C Vitraliul medieval
Vitraliul în bisericile romanice și gotice din secolele X - XV
Vitraliul este o compoziție decorativă formată din bucățele de sticlă colorată, dispuse simetric sau asimetric și legate între ele prin rețele de plumb și prinse prin tije metalice de cadrul ușii sau ferestrei. Vitraliul se poate monta și în lemnul ușilor, fie ele exterioare sau interioare.
Originile vitraliilor se pierd în istorie. Tehnica a fost derivată probabil din fabricația bijuteriilor și mozaicurilor. Vitraliile, asa cum le cunoaștem azi, se pare că au apărut o dată cu construirea bisericilor, cele mai vechi datând din secolul al X-lea. Tehnica vitraliului, în linii mari neschimbată până astăzi, a fost descrisă de călugărul Teophilus pe la anul 1100. Stilul gotic, cu biserici din ce în ce mai înalte, dar și mai luminoase, a folosit vitraliile la o scară nemaiântâlnită până atunci.
În secolul al XV-lea, în plin apogeu al goticului, atitudinea față de vitraliu s-a schimbat, acesta devenind mai mult pictură și mai puțin element generator de atmosferă. Culorile au devenit mai pale, figurile reprezentate acopereau adesea întreaga fereastră. Pictura a devenit mai sofisticată, iar noile tehnici descoperite sau redescoperite au permis redarea detaliilor galbene și aurii. Nervurile de plumb acceptate până atunci ca necesare și decorative au devenit cât mai bine integrate în compoziția desenului.
În mijlocul anilor 1800, Anglia a cunoscut o revitalizare a interesului pentru arhitectura gotică. Câțiva istorici amatori și oameni de știință au redescoperit tehnicile de lucru și au dezvăluit secretele producerii sticlei colorate. Atelierele de sticlărie au început să producă versiuni de ferestre în tehnica și stilul medieval.
Tehnica vitraliului a fost folosită și de marii artiști ai stilului Art Nouveau precum și în arta modernă a secolului XX.
⇒ Evaluare
Temă pentru elevi: se va realizarea un desen colorat cu un vitraliu medieval semnificativ în stil romanic . Elevii vor prezenta tema efectuată pe grupul Messenger.
Exemplu: Pe A4, o schită colorată a unui vitraliu cu elemente decorative sau cu personaje, însoțită de un scurt comentariu despre tehnica vitraliului, tematica, lucrări renumite, impresii ș.a.
Exemple de vitralii moderne:
Vitralii stil Art Nouveau
Vitraliul modern și contemporan
Interior Notre Dame du Haut, arhitect Le Corbusier
Vitraliu marc Chagall
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire